Lån med inkasso

Lån med inkasso er mulig, men en del vanskeligere enn å få lån uten inkasso. En inkasso fungerer som et varsel til andre långivere at du har dårlig historikk med å betale tilbake det du skylder.

C

Pengelegen

2022-10-14

Tips & råd
Lån

Banken ønsker naturligvis å tjene penger på å låne ut penger. Det vil si at de må få tilbake hele lånebeløpet, i tillegg til renter. Banker ser risikoen som stor for at dette ikke blir tilfelle, om de låner penger til folk som har inkasso eller betalingsanmerkning. Det er derfor de aller fleste norske banker automatisk avviser deg om du søker lån med inkasso eller betalingsanmerkning.

Det er likevel en mulighet for å få lån med inasso eller betalingsanmerkning, og det er akkurat dette vi skal se på i denne artikkelen. Dessverre er det kun personer som eier egen bolig som kan stille nok sikkerhet til banken for å få et lån med betalingsanmerkning. Har du kun inkasso er det fortsatt en mulighet.

Hva er inkasso?

Inkasso er å innkreve penger fra en kunde, bedrift eller person, gjennom såkalte inkassotiltak, når kjøper ikke har betalt regningen etter faktura, purring, eller betalingsoppfordring.

Reglene bestemmes ved inkassoloven. Innkreving av gjeld utføres ofte i samarbeid med et inkassobyrå.

Som eier av en bedrift, kan inkasso være nyttig for å få inn penger fra kunder som ikke har betalt. Inkasso utsendelser gjør det mer sannsynlig at kunden vil prioritere tilbakebetaling av nettopp din bedrift.

Inkasso kan dermed redusere kredittid, som igjen gir økt likviditet og løsningsgrad i din virksomhet.

Prosessen ved inkasso kan enkelt oppsummeres slik:

1. Inkasso igangsettes når kjøper ikke har betalt sin regning etter skriftlig varsel, med 14 dagers betalingsfrist

2. Inkassovarsel, med 14 dagers betalingsfrist

3. Betalingsoppfordring, med 14 dagers betalingsfrist. Dette er selve inkassoen. I denne fristen ligger det også en mulighet for kjøper til å komme med innsigelser mot kravet. Betalingsoppfordringen skal opplyse om at manglende betaling vil kunne resultere i ekstra kostnader, og eventuell inndrivelse av pengene som kjøper skylder

Hvis inkasso, med ekstra kostander ikke betales, vil saken overføres til rettsapparatet. Her er det Namsmannen som krever inn, eller evt. Forliksrådet som vil megle i en sak der partene ikke er enige.

Hvis regning ikke er betalt 30 dager etter rettslige tiltak, så vil selskapet som håndterer inndrivelse av pengene registrere en betalingsanmerkning på kjøper.

Hvis kjøper fortsatt ikke betaler, så vil Namsmannen begjære utlegg i kjøpers verdier, lønn eller evt. trygd. Skulle det være vanskelig har også Namsmannen anledning til å kreve betaling gjennom å tvangsselge bolig, gitt at kjøper har en.

Hva er et lån med inkasso?

Et lån med inkasso, er et lån du får til tross for at du har inkasso. Slike lån får du stort sett kun hos banker som er spesialisert til å hjelpe ekstra vanskeligstilte kunder. Slike banker er kjent som spesialbanker. For å få et slikt lån, må du som regel stille sikkerhet til banken. I enkelt tilfeller kan du også få lån uten sikkerhet med inkasso. Den letteste låneformen å få med inkasso er lån med sikkerhet i bolig, også kjent som omstartslån. Lån med inkasso eller betalingsanmerkning er dyrere enn andre lån, ettersom en større risiko blir stilt overfor banken.

Hvem kan få lån med inkasso?

Inkasso er ikke like alvorlig som en betalingsanmerkning, men bør likevel tas på alvor. Om du har inkasso, vil visse krav bli stilt til deg som lånesøker. Har du inkasso og ønsker lån uten sikkerhet, bør det utelukkende være snakk om refinansiering. Banken som gir deg dette lånet med inkasso, vil at du skal bruke det nye lånet til å rydde opp i egen økonomi. Det kan for eksempel være at du har en rekke smålån med høy rente, og banken ser en mulighet til å samle disse til et enkelt lån med bedre rente. Banken vil alltid ta din motivasjon med i betraktningen når de vurderer din lånesøknad, og tar som regel avgjørelsen etter å ha snakket med deg. Hvis banken mener du ikke har noe insentiv til å rydde opp, vil de nekte.

Lån med inkasso er vesentlig lettere å få om du stiller sikkerhet til banken. Utifra din nåværende situasjon, vil banken vurderer om du kan få lån til forbruk eller kun refinansiering.

Hvordan søke om lån med inkasso?

Låneprosessen for lån med inkasso er relativt lik prosessen for et vanlig boliglån. Her finner du stegene for prosessen.

1.

Kontakte en bank som tilbyr lån med inkasso. Du kan enten kontakte en bank direkte, eller du kan kontakte en lånemegler som Mileni, Okida og Zen Finans. Disse lånemeglerne samarbeider med et utvalg av spesialbanker, og prøver å finne det beste tilbudet for deg.

2.

Långiveren vil be om et telefonmøte for å stille deg spørsmål rundt økonomien din. Ettersom du har inkasso, kommer de blant annet til å spørre deg om hvordan du havnet i økonomiske problemer. Her vil jeg anbefale at du er ærlig og redelig slik at långiveren kan hjelpe deg på best mulig måte.

3.

Långiver vil så vurdere om du kan få lån med eller uten sikkerhet, avhengig av din økonomiske situasjon. Om du ønsker å stille din bolig som sikkerhet, må denne også vurderes. I enkelte tilfeller blir også vurderingen gjort av en takstmann. Dette vil selvfølgelig bli avtalt med deg på forhånd.

4.

Om långiver vurderer din kreditt som godkjent, vil de henvende seg til deg for å avtale de siste detaljene, og be om en signatur. Du må forvente høyere renter enn du enn du ville fått uten lån med inkasso. Om det er snakk om et nytt boliglån, må du også forvente et etableringsgebyr.

5.

Om du aksepterer lånebetingelsene, vil du få utbetalt ditt lånekrav så snart du har signert.

Hvorfor er det vanskelig å få lån med inkasso?

Det kan være vanskelig å få lån om du har en inkasso liggende. Bankene ser på inkasso som et tegn på at du historisk sett er en dårlig tilbakebetaler. Bankene ser etter en fortjeneste ved å hjelpe deg. Hvis banken ikke tror at du klare å betale tilbake gjelden du skylder, vil de heller ikke tilby en bedre avtale for å få deg som kunde.

Det er derfor de aller fleste norske banker automatisk avviser deg om du har inkasso. inkasso og betalingsanmerkninger er en måte for samfunnet å beskytte deg mot å ta på deg mer gjeld, i tillegg til at det er et varsel til andre at ikke har vært flink til å betale det du skylder tidligere.

Mange synes det er urettferdig, men det er ingen menneskerett å få låne penger. De færreste låner vekk penger uten å se en mulig fortjeneste på det. Spesialbanker gir ut lån med inkasso og betalingsanmerkninger, men på grunn av den høye risikoen, er disse lånene svært dyre.

Hvor mye koster et lån med inkasso?

Et lån med inkasso er et lån du får hos spesialbanker fordi tradisjonelle banker ikke tar sjansen på å gi lån om du har inkasso. Risikoen ved slike lån er høyere, og det er derfor ikke overraskende at slike lån også er dyrere. Renten på lån med inkasso er vanligvis et sted mellom 5-8%. I tillegg tar bankene et etableringsgebyr om du stiller med sikkerhet. Etableringsgebyret tar banker for å sikre lønnsomhet i arbeidet de gjør. Som kunde står du fritt til å flytte lånet ditt fra en bank til en annen, så lenge dine betingelser er godkjent. Etableringsgebyret sikrer banken en betaling for tiden og ressursene de bruker på hver sak, uansett hva du velger å gjøre med pengene dine fremover.

Renten med banken kan bedres etterhvert som økonomien din bedres. Du kan også se etter forbedrede tilbud fra andre banker når du er blitt mer ettertraktet på markedet. Om du får fjernet din inkasso fra din lånehistorikk, kan du også flytte lånet ditt til en tradisjonell bank.

Hva er det negative med å ha lån med inkasso?

Det negative ved lån er at det koster penger. Det vil si at du alltid må betale tilbake mer penger enn du har fått, og at du til slutt vil gå i minus. Et lån kan også være positivt om det er en nødvendighet. Kanskje vaskemaskinen er gått i stykker, og det fortsatt er en stund til neste lønning. Et lån med inkasso er dog en av de dyreste lånene du får. Det er dyrt fordi du ikke har klart å betale tilbake lån tidligere. Dette er det negative ved et slikt lån, og jeg vil anbefale å holde seg unna lån med inkasso og betalingsanmerkninger om mulig. Om du dog har behov for lånet for å rydde opp i egen økonomi, kan lånet bli noe positivt.

Som nevnt tidligere i artikkelen, kan dette godt være det siste lånet du får. Det er derfor viktig at du tar vare på denne sjansen, og gjør et realt forsøk på å rydde opp i økonomien. For om du ikke tar vare på denne sjansen, risikerer du å falle lengre ned i en økonomisk grop, som kan bli svært vanskelig å klatre ut av. I verste fall vil du ende opp med å betale tilbake gjeld hele livet

For tradisjonelle banker er det også et varselstegn om du samarbeider med spesialbanker. Dette er et tydelig tegn på at du har mindre trygg økonomi, og gjør deg også mindre attraktiv for bankene. Tradisjonelle banker tilbyr lavere rente, og ser derfor også etter kunder med tryggere og mer stabil økonomi.

Hvilke banker tilbyr lån med inkasso?

Over de siste årene, er det blitt etablert en rekke tilbydere av lån med inkasso og betalingsanmerkninger. Dette er et resultat av at flere og flere nordmenn havner i økonomiske problemer, og trenger hjelp til å rydde opp i egen økonomi. Under har jeg listet opp en rekke spesialbanker som tilbyr lån med inkasso.

MyBank

MyBank ASA er et norsk nettbankselskap som startet opp i 2017. MyBank har primært fokusert på lån til privatpersoner med inkasso og betalingsanmerkning. MyBank tok tidlig i bruk det svenske begrepet “omstartslån”, og har gjort det til et kjent begrep for lån med inkasso og betalingsanmerkning i Norge.

Nordax Bank

Nordax Bank ble etablert i 2003, og er en nordisk nisjebank som tilbyr inn- og utlån til kunder i Norge, Sverige, Finland og Tyskland. Nordax Bank er enda en spesialbank som tilbyr lån selv om en har inkasso eller betalingsanmerkning.

Bank2

Bank2 er Norges eldre refinansieringsbank, ettersom de har holdt på med refinansiering siden 2005. Bank2 har spesialisert seg på å hjelpe folk med økonomiske problemer ved å utgi lån med inkasso og betalingsanmerkning, og refinansiering for å unngå tvangssalg.

SVEA Finans

SVEA har 250 ansatte i Norge fordelt på kontoret i Oslo, Trondheim og Hamar, og totalt 2000 ansatte i hele Norden. Svea-konsernet er Nordens største privateide finansieringshus. SVEA fokuserer primært på bedriftlån, men tilbyr også lån med inkasso og betalingsanmerkning til privatpersoner.

Balansebank

Balansebank er en avdeling i Sandnes Sparebank som er spesialister på refinansiering og omstartslån. Balansebank jobber nasjonalt og har kunder i hele Norge. Balansebank beskriver deres arbeid som en måte å friskmelde økonomien til folk som har havnet i vanskeligheter.

Kraft Bank

Kraft Bank er relativt nyetablert, og fikk bankkonsesjon i desember 2017. 5 Måneder senere var virksomheten startet for fullt. Kraft Bank tilbyr primært refinansiering til kunder med en komplisert eller vanskelig økonomi, og legger vekt på at dette gjøres en skikkelig måte. Lån fra Kraft Bank gis hovedsakelig mot pant i bolig.

Bluestep Bank

Bluestep Bank tilbyr omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser.

Bluestep Bank var de første innen dette segmentet, og har vært markedsledende innen sin sektor siden. I tillegg tilbyr de også sparekonto med noen av markedets mest konkurransedyktige renter.